Hypermobilitet.
Ca. 10% af befolkningen har hypermobile led. Man kan være hypermobil i et eller flere led. Hyper betyder "mere" og mobilitet betyder " bevægelse". Hypermobilitet betyder altså, at man kan bevæge leddene mere end normalt. Det vil sige, at leddene lettere kan komme ud i yderstillinger. Dette viser sig ofte i ankelled,knælled,hofter,skuldre, nakke, albuer og hænder. Det er muligt at dette kan genere i det enkelte led, men selvom man er hypermobil er det ikke ensbetydende med, at man har gener eller smerter i hverdagen.

Hypermobilitetssyndrom - HMS.
HMS betyder, at de sener og muskler der støtter vores knogler og led er "for" fleksible.

Når man har HMS betyder det, at man har smerter pga. ens hypermobilitet. Det er endnu ikke helt dokumenteret hvorfor nogle hypermobile har det godt og hvorfor andre hypermobile udvikler syndromet. Og der findes p.t. ingen beviser for, hvorfor nogle hypermobile får kroniske smerter.

Problemerne med HMS omfatter bl.a. ledskader (forstuvninger, brud o.l.), slidgigt, migræne, kroniske smerter samt nedsættelse af arbejdsevnen. HMS-ramte kan opleve større udmattelse og træthed pga. den energi man bruger på at holde leddene i en naturlig stilling.

Hvorfor har man smerter i nogle led og ikke i andre?
Det er den øget belastning på fx knæ, hofte og ryg der oftests kan udløse smerte. Dette skyldes, at det er der på kroppen, at der er størst vægt fra de øvrige organer. Det er meget vigtigt, at du som HMS patient ikke bliver overvægtig, da dette belaster leddene yderligere.

Diagnosen HMS.
HMS er en kronisk lidelse.

Når man har fået en diagnose, er det vigtigt at man tilegner sig en god kropsbevidsthed. Man kan kun selv sørge for ikke ,at overbelaste sin krop. Det er også meget vigtigt, at man rådføre sig med professionelle folk, der kender til hypermobilitet og HMS.

Du kan her på siden "få hjælp", ved at bruge vores vidensbank. Det er i foreningens interesse at hjælpe dig så hurtigt og smertelindrende gennem dit forløb.

Når du lever med kronisk smerte, er der mange gode råd, du kan bruge i din hverdag. Du kan her på siden finde links til Patientuddannelsen: "Lær at leve med en kronisk sygdom".

Du kan her på siden også finde flere specifikke artikler med gode råd.
Og læse om nogle af de behandlere, som har viden om hypermobilitet.

Andre patientforeninger:

Jylland : www.hypermobile.dk
England: http://www.hypermobility.org/